Πραγματική ζωή VS Social Media

By Katerina V - Απριλίου 24, 2021

 

πηγή εικόνας: https://www.amateurphotographer.co.uk/



Π
αρατηρώντας τα social media τα τελευταία χρόνια μου κάνει τρομερή εντύπωση το εξής.

Φτιάχνουμε φοβερά σκηνικά, δημιουργικά και ευφάνταστα για να φωτογραφηθούμε και να παρουσιάσουμε ό,τι πρεσβεύει τον καθένα από εμάς. Αλλά όταν μας ζητηθεί να δείξουμε την ίδια προσήλωση, την ίδια αποφασιστικότητα σε πιο σοβαρές καταστάσεις προβάλλουμε αντιστάσεις.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο ακριβώς έχουμε πάρει τόσο σοβαρά τον ρόλο μας στο διαδίκτυο και στην πραγματική ζωή απέχουμε πολύ από εκείνο που δείχνουμε.
Έχω σκεφθεί άπειρες φορές να τα εγκαταλείψω όλα γιατί με ενοχλούσε πάντα η επιφάνεια, το έκανα για ένα χρόνο μόνο. Ο λόγος που επέστρεψα και παραμένω είναι γιατί θέλω να μοιράζομαι και να αλληλεπιδρώ με τους λίγους που ταιριάζω. Γι'αυτό και δεν ακολούθησα κανένα marketing plan για το blog μου, γι'αυτό εγκατέλειψα την σελίδα που είχα δημιουργήσει και παραμένω σε λίγες ομάδες φίλων. 

Είναι ένα θέμα που κάθε τόσο το εξαντλούμε και ναι γνωρίζω πως το κάθε εργαλείο έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και εξαρτάται τι χρήση θα κάνεις εσύ. Όμως δεν παύει να με προβληματίζει όλο αυτό που γίνεται και ο αντίκτυπος που υπάρχει.

Συγκεκριμένα εστίασα στην καλοστημένη εικόνα που παρουσιάζουμε θαρρείς και οι ζωές μας είναι βγαλμένες από περιοδικό. Ατσαλάκωτες. Γιατί;


πηγή εικόνας: https://fstoppers.com/


Υπάρχει κάτι ωραιότερο από το να μοιράζεσαι τις δυσκολίες και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζεις για να εμπνεύσεις, να παρακινήσεις και να μεταδώσεις δύναμη σε άλλους που περνάνε εξίσου δύσκολα; 

Τι πειράζει να δείξεις και την άσχημη πλευρά της πόλης; Που ενοχλεί να βγεις αφιλτράριστη, να είσαι ο εαυτός σου; Γιατί τόση υπερβολική διαφήμιση προϊόντων και ελάχιστη πνευματική καλλιέργεια;

Μεγάλα κινητά εγκλωβίζουν μέσα τους μικρές σκέψεις. Αγοράζουμε για να ξεχνιόμαστε. Σερφάρουμε για να μην σκεφτόμαστε.

Ως πότε; Ακόμα και τώρα με όλες αυτές τις δοκιμασίες που βιώνουμε αντί να μειώνεται αυτή η υπερβολή στα social γίνεται μεγαλύτερη η εμμονή.



Θα χαρώ να διαβάσω και τις δικές σας σκέψεις!







  • Share:

You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Συμφωνώ με όλα! Έχω μπει και εγώ σε αυτό το "τρυπάκι" marketing plan λόγω blogging, αλλά δεν την μπορώ τόσο δηθενιά και προσποίηση.. το βρίσκω εξαντλητικό (για μένα πάντα)!
    Η υπερβολή και η εμμονή με τα social media πάντα υπήρχε και δυστυχώς θα υπάρχει όσο υπάρχουν κι αυτά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες επίγνωσης αυτής της εμμονής... Τώρα κατά πόσο έχουν αποτέλεσμα είναι στην κρίση του καθενός...!
    Όσο για τις δοκιμασίες που βιώνουμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, πιστεύω ότι η εμμονή αυξάνεται γιατί ο κόσμος δεν έχει που αλλού να στραφεί για να ξεσπάσει ή να ξεχαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που αναφέρεις στο τέλος έχεις δίκιο, δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!

      Καλή εβδομάδα με δύναμη και χαμόγελο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μεγάλο το θέμα σου Κατερίνα μου πραγματικά και ομολογώ μας ταλανίζει όλους. Δεν εξαντλείται όμως με ένα σχόλιο αγαπητή φίλη. Ούτε καν. Τι να πω τώρα εγώ εδώ;
    Πρώτον, το facebook είναι ελεγχόμενο και κάθε παρουσία μας εκεί φωτογραφίζεται τόσο σε δημόσιες αρχές παρακολούθησης όσο και σε κρατικές υπηρεσίες. Έτσι, εθελοντικά, έχουμε δώσει κάθε μας δραστηριότητα, "καθρέφτη" σε εκείνους που θα το αναζητήσουν κάποια στιγμή να φακελώσουν φρονήματα, δραστηριότητα, απόψεις κλπ.
    Αυτό για μένα είναι το μέγιστο Κατερίνα και το κυρίαρχο. Δεν υπάρχουμε ως ανεξάρτητοι άνθρωποι.
    Τα άλλα είναι θέματα που σηκώνουν αναλυτικά κουβέντα και δεν μπορώ να τα εξαντλήσω σε μια τυπική μου απάντηση εδώ για να δείξω ότι ...απάντησα.
    Θα επανέλθω αν μου ζητηθεί.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου αν αυτό είναι το μέγιστο για σένα βγαίνεις από το φέις. Διαγράφεις λογιαριασμό και δραστηριότητες. Απλό!

      Διαγραφή
    2. Εννοείται τα πάντα είναι ελεγχόμενα, είναι τρομακτικό αλλά πλέον το γνωρίζουμε όλοι! Όπως επίσης ακόμα και αν νομίζουμε ότι έχουμε διαγράψει το περιεχόμενο, φωτογραφίες κλπ αυτά παραμένουν..

      Διαγραφή
  3. Κοίτα Κατερίνα μου. Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία επικρατεί και οι πάντες ( εκτός από εμένα που δεν έχω) κυκλοφορούν με ένα κινητό στο χέρι και το ανοιγουν κάθε τρεις και λίγο ακόμη και με παρέα, εκτός που οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο, εκτός που το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο χωριό και το δήθεν θα κυριαρχεί, είναι θέμα ανθρώπου και χαρακτήρα. Ό,τι συμβαίνει στη ζωή συμβαίνει και στο διαδίκτυο. Αν είμαστε άτομα του δήθεν στη ζωή θα είμαστε και στα σόσιαλ. Αν είμαστε γκρινιάρηδες θα είμαστε και στο διαδίκτυο. Το να μοιραστείς με άλλους τα δικά σου θέματα και προβλήματα νομίζω είναι στην ευχέρεια του καθένα. Απ' την άλλη μπαίνουν οι περισσότεροι που ξέρω για να ξεχαστούν. Και όταν βλέπουν-διαβάζουν για προβλήματα λακίζουν. Γιατί ψυχοπλακώνονται. Αυτή την απάντηση έχω πάρει εγώ σε παρόμοιες συζητήσεις. Ο καθένας μας κουβαλάει και ένα σταυρό μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Το να μπει στο φέις, στο τουίτερ, στο ινσταγκραμ, και όπου αλλού, το κάνει όχι μόνο για επίδειξη αλλά για να απασχολήσει το νου του και να ξεχαστεί. Το κάνει για να επικοινωνήσει με φίλους για να γελάσει κ.α.
    Μια κοινωνία είναι και το διαδίκτυο. Όπως επιλέγεις τους φίλους σου στην πραγματική ζωή έτσι επιλέγεις και στο διαδίκτυο. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι τα πράγματα. Στο χέρι όποιου θέλει είναι να προσφέρει με την παρουσία του ποιότητα
    Κατά τα άλλα καλά είσαι;
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Άννα μου.
      Μόνο που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το δήθεν και πέφτουν θύματα σε πολλές μορφές και επίπεδα..

      Προσπαθώ ακόμα δεν έχω αναρρώσει, ίσως πάρει 1 χρόνο η ταλαιπωρία μου θα δείξει. Εσύ;;

      Διαγραφή
    2. Καλά είμαι Κατερίνα μου. Προσπάθησε ναι και εύχομαι να τελειώσει η ταλαιπωρία σου. Όσο για τα παιδιά Κατερίνα μου έχουν γονείς, δεν έχουν; Αν δεν μπορούν να τους κατευθύνουν οι γονείς τους τότε δεν φταίει το ιντερνετ αλλού είναι το πρόβλημα και θα υπάρχει και χωρίς σόσιαλ. Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  4. Κατερίνα μου έχω καταφέρει προς ώρας να κρατηθώ μακριά από αυτό
    το μέσο της εικόνας και της προβολής. Δεν έχω ίνστα, δεν παρακολουθώ
    τι ανεβαίνει εκεί, δεν με αφορά η διαφήμιση μιας απατηλής πραγματικότητας.
    Είμαι ουσιαστικά αναλφάβητη στο μέσο. Και στο φέις πια δεν έχω ενεργητική
    παρουσία. Παρακολουθώ συγκεκριμένες ομάδες ή προφίλ για ενημέρωση.

    Χάθηκα και από το χώρο εδώ του μπλόκινγκ, πάνω από έναν χρόνο και αυτό
    μου έχει κάνει πολύ καλό. Εξασφάλισα χρόνο για άλλα ουσιαστικά. Δεν
    λέω "πιο" ουσιαστικά. Δεν κάνω σύγκριση καμία. Κάθε τι έχει δύο πλευρές
    πάντα. Λυπάμαι κάπως για όσους αναλώνονται σε καλοστημένες εικόνες άνευ ουσίας,
    κατά πάσα πιθανότητα, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ρότας. Πιστεύω
    ότι πολλοί στην πορεία ίσως κουραστούν και βρουν τα πατήματά τους.
    Ανησυχώ μόνο για τους νέους, ως συνήθως, μην αποβεί όλο αυτό εις βάρος τους...
    Ο χρόνος θα δείξει πόσο ωφέλιμη ή καταστροφική θα είναι αυτή η τεράστια
    έκρηξη τεχνολογίας.

    Γνωρίζω ότι πολλοί, αν δεν ποστάρουν οι ίδιοι, παρακολουθούν ίσως και εμμονικά
    τα ποστ άλλων.
    "Χαζεύω" με τις ώρες μου εξομολογηθεί φίλος, πριν καιρό. Και σκέφτομαι δεν είναι
    τυχαίο το ρήμα... ΧΑΖΕΥΩ! Να μια καλή απάντηση.😉😁


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εξαιρέσεις το blogging, με όλα τα υπόλοιπα ταυτίζομαι!!

      Καλή συνέχεια Αριστέα μου 🌷

      Διαγραφή
  5. Κατερίνα μου καταλαβαίνω πολύ καλά το θέμα που σε απασχολεί και το έχω σκεφτεί πολύ σοβαρά. Έχεις δίκιο σε πολλά κι εγώ θα σου πω την άποψη μου! Εγώ αγαπώ το διαδίκτυο! Το διαδίκτυο σαν μέσο πληροφόρησης με ταχύτητα όταν θες να βρεις πηγές, σαν ξέσκασμα, σαν συνύπαρξη. Όπως ακριβώς το είπες ο καθένας επιλέγει την οπτική του και το πώς θα κάνει χρήση. Τις ίδιες επιλογές κάνουμε στη ζωή μας, επιλέγουμε με ποιους θα κάνουμε παρέα, προσποιούμαστε σε άτομα στη δουλειά μας κατ' ανάγκην που δεν θα τους λέγαμε ούτε καλημέρα σε άλλες συνθήκες, παίρνουμε αποφάσεις καλές ή κακές. Ότι γίνεται στο διαδίκτυο γίνεται παντού δες την τηλεόραση. Πόση επίδειξη πόσα παιχνίδια που τρέχουν να συμμετάσχουν μη χάσουν και δεν τους δείξει το γυαλί για να πάρουν το βραβείο που δίνουν χορηγοί που πουλάνε τα προιόντα τους ανάλογα με την ακροαματικότητα. Εγώ επιλέγω πως θέλω να κινούμαι, τι θέλω να με αγγίξει, τι θέλω να με επηρεάσει, με ποιους θα κάνω παρέα, και αν θέλω να βγάλω στον αέρα τα προσωπικά μου και τις σχέσεις μου ακόμα και τον βαθύτερο εαυτό μου τις μύχιες σκέψεις μου. Και όπως είπε και η Άννα παντού ανάλογα τον χαρακτήρα μας θα κάνουμε τις ίδιες επιλογές! Μην ανησυχείς τόσο πολύ λοιπόν, για το διαδίκτυο. Και δεν περιμένουν αυτό μόνο για να μάθουν ποιοι είμαστε και αναφέρομαι στο σχόλιο του Γιάννη το ξέρουν από μυριάδες άλλα πράγματα και από χιλιάδες επιλογές μας μέσα την κοινωνία. Εμένα με στενοχωρεί η κατρακύλα αυτής της κοινωνίας κι όχι η επίδειξη που θα κάνει κάποιος! Φιλιά πολλά μάτια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανησυχώ στο ότι πλάθουμε γενιές με εντελώς λάθος πρότυπα!

      Διαγραφή
  6. Βασικα η εμμονή με τα social θα σταματήσει με δύο τρόπους. Είτε με το αν καταργηθούν η μελλοντικά αλλάξουν τελείως μορφή η αν ο καθένας από μας τα χρησιμοποιεί εκλογικευμένα και σίγουρα όχι ως... άρμα για να βγάλει προς τα έξω κάτι που δεν είναι.

    Προς το παρόν το σύνολο των ανθρώπων που χρησιμοποιούμε τα social media, πράττουμε με μεγάλη ευκολία, στο σύνολο των περιστάσεων, το δεύτερο.

    Από την άλλη έχω την σκέψη και την πεποίθηση ορισμένες φορές, ότι ίσως δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε τόσες λεπτομέρειες, να σκεφτόμαστε γιατί και πως, σε μια κατάσταση, που όπως τόσες άλλες που δεν είναι ιντερνετικές, δείχνουν τελικά (σε αυτούς που μπορούν να βλέπουν πέρα από την εικόνα και τα επικοινωνιακά τρικ) το ποιοί πραγματικά είμαστε. Είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο.
    Θέλω να πω, ότι κάθε εποχή έχει την σφραγίδα της. Στην δική μας, η υπερβολή του φαίνεσθαι και της εικονικής πραγματικότητας, είναι η υπογραφή μας (και με τα δύο χέρια), κάτω από αυτήν την σφραγίδα...

    ΥΓ. Συμφωνώ με τον Γιάννη ότι τέτοιου είδους συζητήσεις θέλουν μεγάλη ανάλυση. Και καταλαβαίνω απόλυτα Κατερίνα μου τον προβληματισμό σου. Το έχουμε κουβεντιάσει και στο δικό μου μπλογκ. Χαίρομαι όμως που το κάνεις, γιατί τέτοιες αναρτήσεις δίνουν πάντα τροφή για σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποιοι, οι πολλοί φοβάμαι, θέλουν να δείξουν προς τα έξω, ότι ζουν με έναν τρόπο που μοιάζει με αυτόν που προβάλουν τα ΜΜΕ. Φοβούνται ότι αν δεν το κάνουν, το σύστημα θα τους απορρίψει. Το εικονικό σύστημα, διότι δεν χρειαζόμαστε την άποψη των πολλών για να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά των λίγων, των καλών και σταθερών, ανθρώπων που μένουν δίπλα μας όπως κι αν είμαστε.
    Αν το συνειδητοποιήσεις αυτό το έχεις κερδίσει το παιχνίδι. Αν όχι, σέρνεσαι κι εσύ μαζί του.
    Μεγάλη κουβέντα πάντως...πόσο καλά θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε πιο εκτενώς το θέμα.
    Την Καλημέρα μου, Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό φοβούνται την απόρριψη και επιδιώκουν με κάθε τρόπο την αποδοχή!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Κατερίνα!
    Με αφορμή την τελευταία σου πρόταση θα ήθελα να σου πω να μην ανησυχείς για το ως πότε θα συνεχιστεί η κατάστασή αυτή. Αν είναι μια μόδα το να προσπαθούμε να δείξουμε το πόσο τέλεια είναι η ζωή μας, φαντάζομαι θα τελειώσει σύντομα!
    Και όσο αφορά την τωρινή κατάσταση με τον ιό νομίζω οτι τώρα περισσότερο απο πότε ο κάθε ένας προσπαθεί να ξεχαστεί και να ηρεμήσει από την πραγματικότητα, η οποία μας έχει απομονώσει και μας έχει κάνει να στραφούμε ακόμα περισσότερό στα social για επικοινωνία από πριν!
    Ειδικά στην προκυμμένη περίοδο το να θέλουμε να δείχνουν την τέλεια ζωή μας στα social να είναι και ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασής που διανύουμε.- Όχι απαραίτητα ένας σωστός τρόπος, μιας και φαντάζομαι οτι απο πίσω κρύβει μια άρνηση για το τι γίνεται στην πραγματικότητα ή μια απατηλή ελπίδα οτι κάποια στιγμή όντως οι ζωές μας θα μπορούσαν να είναι τέλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω όμως ότι όχι μόνο δεν τελειώνει σύντομα αλλά διογκώνεται και έχει περαστεί ως κάτι το νορμάλ, κατάλαβες;

      Έχεις δίκιο ότι συμβάλλουν όσα ζούμε και πως έχει δημιουργηθεί μια άρνηση της πραγματικότητας. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο και το σχόλιό σου!!

      Διαγραφή
  9. Νομίζω πως όλοι γνωριζόμαστε καλά πλέον και επιλέγουμε διαδικτυακές παρέες και υλικό που μοιραζόμαστε. Μεγάλα παιδιά είμαστε, ξέρουμε πως το ίντερνετ είναι απλά το μέσον για να προβάλλουμε αυτό που διαθέτει ο καθένας, και έχουμε και την αντίληψη για να διακρίνουμε το αυθεντικό απ' τη σκαρταδούρα. Έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους μέσα απ' το μπλογκ και δεν θα άλλαζα τίποτα απ' την πορεία μου αυτή. Δεν κατακρίνω όσους έχουν ανάγκη να ξεθυμαίνουν τα φαρμάκια τους στα μέσα δικτύωσης, απλά τους λυπάμαι και φεύγω τρέχοντας από κοντά τους.
    Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σου και συνυπογράφω τις ενστάσεις σου.
    Αυτή είναι όμως η κοινωνία μας και μ' όλο αυτό το επίπλαστο πρέπει να πορευτούμε.
    Τις ευχές μου για τις μέρες που έρχονται, καλή δύναμη σ' ό,τι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα Μαρία μου με υγεία και όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου!!
      Και σύντομα πολλές αγκαλιές και ανταμώματα..

      Διαγραφή