Μικρές καθημερινές εμπνεύσεις

By Katerina V - Ιουλίου 25, 2024

 

Πρόσφατα είχα μια πολύ ωραία συζήτηση με ένα κορίτσι μόλις είκοσι χρονών. Καταλήξαμε ότι οι φίλοι τελικά δεν φαίνονται στα δύσκολα, όπως συνηθίζεται να λένε, αλλά στα εύκολα και στις χαρές. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να χαρεί με την χαρά σου, να καμαρώσει για μια σου επιτυχία, να σε θαυμάζει άδολα και να εμπνέεται χωρίς συγκρίσεις.



Οι σωστοί φίλοι μετατρέπουν την κακή σου διάθεση σε χαμόγελο, τις αποτυχίες σε πολύτιμες εμπειρίες, την απογοήτευση σε ελπίδα, τις ανασφάλειες σε δύναμη. Σου δείχνουν την αξία σου χωρίς να χρυσώνουν το χάπι, σε βοηθούν να διορθώσεις τις κακές σου επιλογές. Χωρίς να σε κρίνουν αυστηρά. Ξέρεις πως είναι εκεί για σενα χωρίς πολλά λόγια.





Πάντα στην ιστορία κάποιου θα είμαστε οι "κακοί". 

Ο Χόρχε Μπουκάι σε ένα από τα βιβλία του αναφέρει : «Κανένα από τα πρόσωπα της ιστορίας δε σφάλλει. Απλώς βλέπουν την πραγματικότητα από διαφορετική οπτική γωνία. Το μόνο λάθος σχεδόν πάντα είναι να πιστεύω ότι η θέση όπου βρίσκομαι είναι η καλύτερη για να διακρίνω την αλήθεια».



Αυτό το μήνα είδα μία πολύ ωραία σειρά. Μεταξύ άλλων αναφερόταν στην συστημική αναπαράσταση, η οποία μας βοηθάει να αντιληφθούμε βιωματικά και άμεσα, πόσο πολύπλοκες είναι οι συνδέσεις και οι αλληλεξαρτήσεις μέσα στα συστήματα στα οποία ανήκουμε, ζούμε και εξελισσόμαστε (οικογένεια, κοινωνία, εργασιακοί χώροι, κλπ). Η συγκεκριμένη εστίαζε κυρίως στην οικογένεια και πόσα κουβαλάμε από τους προγόνους μας.


"Μερικές φορές βιαζόμαστε να γίνουμε καλά και δεν ακούμε τι μας λένε τα προβλήματα μας."

"Ίσως η αγάπη θεραπεύει. Και γινόμαστε καλύτεροι όταν αγαπάμε και αγαπιόμαστε. Ίσως θεραπεύει και η αφοσίωση μας στους άλλους ακόμα κι αν πρέπει να κρύβουμε τον πόνο μας.

Ή ίσως θεραπευόμαστε όταν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Ίσως κάποιοι θεραπεύονται όταν συμφιλιωθούν με το παρελθόν. Ίσως όταν θεραπευόμαστε βελτιώνονται και οι σχέσεις μας."

Another self (series 2022-2024)



πηγή εικόνας: https://www.documentonews.gr/

Γενικά έχω την τάση να εμπνέομαι από πολύ μικρά και καθημερινά πράγματα. Λίγες μέρες πριν στο αγαπημένο μου θερινό σινεμά παρακολουθήσαμε με έναν καλό μου φίλο την ισπανική ταινία Ομαδική Θεραπεία. Όταν τελείωσε, λόγω του συγκλονιστικού ανατρεπτικού φινάλε αρκετές γυναίκες συγκινήθηκαν. Δίπλα μου ένα νεαρό ζευγάρι και η κοπέλα έκλαιγε. Κι επειδή τίποτα δεν είναι πλέον αυτονόητο το αναφέρω γιατί συνηθίζουμε να μεταφέρουμε μόνο κακοποιητικές συμπεριφορές. Το αγόρι αγκάλιασε τρυφερά την κοπέλα του ρωτώντας την αν συγκινήθηκε, της χαμογέλασε και της έδωσε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να συνέλθει και να μη νιώσει άβολα. Πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάζουμε έτσι τρυφερά τις ευαισθησίες του συντρόφου μας, να μη ντρέπεται να μας τις εκφράσει και να τις μοιράζεται μαζί μας..





Και με αυτή την ευχή- προτροπή σας αφήνω προς το παρόν...! 

Να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού!



  • Share:

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Με την προσεκτική και συνάμα λεπτή σου ματιά, Κατερίνα μου, ακουμπάς την προσοχή σου στις ανθρώπινες συμπεριφορές, ξέροντας να τις ερμηνεύσεις, να τις μελαμπαδεύσεις.
    Δεν υπάρχει και κατ΄εμέ μεγαλύτερη χαρά από το να χαρείς και ο ίδιος με το όμορφο αυτό συναίσθημα του φίλου σου.
    Όμορφες καλοκαιρινές στιγμές να έχεις, καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή