Take a walk with me: λίμνη Τσιβλού

By Katerina V - Ιουνίου 19, 2018


Πριν λίγα χρόνια είχα δει το αφιέρωμα της Me Maria στην Λίμνη Τσιβλού και είχε χαραχθεί στην μνήμη μου.. Όταν μου είπαν οι δικοί μου ότι διοργανώνεται μία ημερήσια εκδρομή εκεί, τους παρακίνησα να πάμε! Νομίζω πως οι φωτογραφίες στο google είναι πολύ λίγες για να αποτυπώσουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Έβαλα τα δυνατά μου με το κινητό, κι ελπίζω να σας ταξιδέψω νοερά!

Πρώτα όμως μια στάση στην Κόρινθο.. Στον ιστορικό ισθμό που είχε γεμίσει κάτι περίεργα σακουλάκια.. Μάλλον είχαν βγάλει τις κλειδαριές των ερωτευμένων που διακοσμούν πολλά ξεχωριστά σημεία παγκοσμίως.






Κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας, όπου οι μοναχές μας κέρασαν τα κουλουράκια τους, είδαμε την έκθεση και η μοναχή Σωφρονία, φιλόλογος και συγγραφέας, μας είπε μερικά λόγια για προβληματισμό. Μπορεί να μην είμαι άνθρωπος της εκκλησίας, σέβομαι όμως απεριόριστα εκείνους που θέλησαν να αφιερώσουν την ζωή τους στην θρησκεία χωρίς να προσπαθούν να προσυτηλίσουν. Η μοναχή που μας μίλησε έβγαζε μια θετική και ήρεμη αύρα. Μάθαμε ότι κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αναστηλώσει την Ιερά Μονή. Όπως και ο χώρος, είναι το πρώτο μοναστήρι στο οποίο είδα όμορφα καδράκια με αποφθέγματα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Έτσι ίσως ξεφεύγει από μια δήθεν αυστηρότητα που αρμόζει σε ιερούς χώρους.






Και βάλαμε μπρος για τον πολυαναμενόμενο προορισμό, έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό!
Μια μικρή πεζοπορία και..φτάσαμε!







Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Η τοπική παράδοση την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου. (βικιπαίδεια)

Δεν είναι τραγική ειρωνεία πως ένα καταστροφικό φαινόμενο δημιούργησε έναν επίγειο παράδεισο;

Αν εξαιρέσουμε τα σκουπίδια που είχε στο πάνω μέρος, ένα πρόβλημα που υπήρχε και στην Ακράτα (να τα λέμε και αυτά) η ευρύτερη περιοχή της λίμνης ήταν ως επί το πλείστον καθαρή. Ήθελες πραγματικά να βουτήξεις μέσα! Αν έχετε σκοπό να την επισκεφθείτε προτιμήστε τα αθλητικά παπούτσια καθώς δεν υπάρχει δρομάκι και η κατάβαση ίσως να σας δυσκολέψει.




























Στη συνέχεια ανεβήκαμε για φαγητό και βόλτα σε υψόμετρο 1037 μέτρων, σε ένα χωριό του Νομού Αχαϊας, τη Ζαρούχλα. Βρίσκεται κοντά στα όρια με τον Νομό Κορινθίας και με βάση την τελευταία απογραφή έχει πληθυσμό 94 κατοίκους.






Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε η Ζαρούχλα. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο ναοί, ο ένας του 12ου και ο άλλος του 13ου αιώνα που δείχνει ότι επί Φραγκοκρατίας ήδη κατοικούνταν. Κατά την Φραγκοκρατία η περιοχή που βρίσκεται το χωριό δόθηκε το 1204 ως φέουδο στο Λατίνο Αρχιεπίσκοπο Πάτρας και αυτός έπειτα την έδωσε στο Αβαείο του Κλουνύ. Η Ζαρούχλα αναφέρεται στην ενετική απογραφή του "Γκριμάνι" το 1700 με 808 κατοίκους. Το 1806 πέρασε από εκεί ο περιηγητής Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ ο οποίος αναφέρει ότι το χωριό είχε 200 οικογένειες, όλοι Έλληνες όπως τους αναφέρει, και ήταν χτισμένο γύρω από τον ποταμό Κράθι. Ο Ληκ αναφέρει ότι δεν κατοίκησαν ποτέ Οθωμανοί στο χωριό και λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του δεν περνούσαν καν από εκεί.
Κατά την επανάσταση του 1821 στον Πύργο του στην Ζαρούχλα είχε κρυφτεί ο Σωτήρης Χαραλάμπης για να αποφύγει την οργή των Οθωμανών. Ο Πύργος αυτός μάλιστα είχε πυρποληθεί το 1796 περίπου από τον Πετμεζά που θεώρησε ότι ο Χαραλάμπης ήταν φιλότουρκος










Το jazz bar- cafe, ίσως και το μοναδικό σε ορεινό χωριό σε όλη την Ελλάδα! Συνήθως συναντάμε πιο παραδοσιακά μπαρ-καφέ.


















Χαρακτηριστικό του χωριού τα πέτρινα σπίτια, οι βρύσες και το τρεχούμενο νερό από τα ρυάκια των ποταμών.. Το πράσινο (πλατάνια, πεύκα, έλατα) και οι παραμυθένιες πανσιόν. Τα μαγαζιά ελάχιστα αλλά σου προσφέρουν ακριβώς αυτό που θέλεις, minimal is better..!

Ένα ταξίδι μόλις 2-2,5 ώρες από την Αθήνα, για να αδειάσει το μυαλό και να γεμίσει η ψυχή με όμορφες εικόνες!





Όση ώρα έγραφα άκουγα αυτή τη κασέτα από το λατρεμένο μου Κασετόφωνο!



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια