Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Εκείνοι που τα ξέρουν όλαΕκείνοι που τα ξέρουν όλα.

Παλαιότερα με εξόργιζαν στον μέγιστο βαθμό, όσοι παρίσταναν πως ξέρουν τα πάντα. Τώρα τους λυπάμαι.

Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από το να μαθαίνεις διαρκώς. Ακόμα και να αναθεωρείς. Να μαθαίνεις από όλους. Να μη σνομπάρεις κανέναν. Όλοι κάτι έχουν να σε διδάξουν. Να μαθαίνεις από τους ηλικιωμένους, να μαθαίνεις και από τα παιδιά. Να μαθαίνεις από τα λάθη σου, ακόμα και από τα λάθη των άλλων.


Να είσαι ανοικτός σε κάθε ερέθισμα, δεκτικός σε κάθε γνώμη, ανεξαρτήτως αν θέλεις ή όχι να την ενστερνιστείς. Δεν είναι εκεί η ουσία.

Εκείνοι που τα ξέρουν όλα, δεν μαθαίνουν τίποτα. Δεν αφήνονται να αισθανθούν κάτι βαθύτερο, κάτι αλλιώτικο. Γιατί συνήθως είναι αρνητικοί. Βλέπουν μονόπλευρα και σπανίως διαθέτουν ενσυναίσθηση. 
Δεν είναι καλοί ακροατές, απαντούν για να σε πικάρουν και όχι για να κατανοήσουν τα λεγόμενά σου. Και τις περισσότερες φορές λούζονται όσα κοροϊδεύουν και πέφτουν μόνοι τους σε αντιφάσεις ή στις παγίδες που στήνουν για τους άλλους.

Εκείνοι που τα ξέρουν όλα, εμποδίζουν εμάς που θέλουμε να ανακαλύπτουμε και θέλουμε να απέχουμε από ανταγωνισμούς, συγκρίσεις και από εκείνη την ατελείωτη ξερολίαση. 

Εκείνοι που τα ξέρουν όλα εμποδίζουν εμάς που θέλουμε να ζήσουμε το ταξίδι της ζωής με όλο μας το είναι!
4 σχόλια:

 1. Α ναι! Εκείνοι που τα ξέρουν όλα Κατερίνα μου είναι μια τεράστια κατηγορία μόνοι τους! Συγκροτούν ολάκερο τρόπο σκέψης και ζωής. Και το κακό είναι ότι τυραννούν και τους υπόλοιπους καθώς πρέπει ντε και καλά να "εφαρμόσουν" την πολυγνωσία τους και σε μας.
  Τι να κάνουμε; Φρούτο και αυτό των εποχών.

  Καλησπέρα και καλή βδομάδα Κατερίνα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσο συμφωνώ μαζί σου, Κατερίνα μου!
  Όσο μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερη υπομονή, ευτυχώς, για να μπορούμε να τους ανεχόμαστε.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειδικά τώρα τελευταία έχουμε πήξει από δαύτους.
  Νομίζω πως έχουν αρχίσει να είναι και επικίνδυνοι.
  Υπομονή... τι άλλο;
  Καλημέρα Κατερίνα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χμ, μας βάζεις δύσκολα λίγο πριν το διάλειμμα για το καλοκαίρι..
  Τι έχω προσέξει μέχρι σήμερα; Εκείνοι που τα ξέρουν όλα συνήθως δεν ξέρουν τον εαυτό τους. Δεν ξέρουν τι θέλουν, που πάνε, τι ψάχνουν. Και αποζητούν την επιβεβαίωση - επιβράβευση των άλλων δηλώνοντας πως τα γνωρίζουν όλα. Δύσκολο..
  Να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι, ταξιδεύοντας σε μέρη του εαυτού που δεν γνωρίζουμε και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή