Οι ξεχωριστοί άνθρωποι στη φούσκα των social media

By Katerina V - Ιουλίου 16, 2022


Τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση των social media στη ζωή μας, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάποιες γενιές μεγάλωσαν μέσα από αυτή την ψευδαίσθηση, την οποία και θεωρούν φυσιολογική. Κι αυτό συνεπάγεται μια σύγχυση υπαρξιακή, συναισθηματική, κοινωνική. 



Δεν είναι μόνο οι νεαρότερες ηλικίες που πέφτουν θύματα όλης αυτής της εικονικής πραγματικότητας κι αυτό το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο. Το να ξεφύγουμε και να θέσουμε νέες βάσεις είναι στο χέρι μας. Όταν όμως συμβαίνουν πιο σοβαρά γεγονότα, αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην άκρη λες και δεν είναι σημαντικά. Βρίσκουμε προφάσεις. Είναι η νοοτροπία μας που παραμένει ίδια. Οι καταστάσεις τρέχουν και εμείς είμαστε ανήμποροι να αλλάξουμε οπτική, να αποκτήσουμε κριτική σκέψη απέναντι σε όλα. Να σταματήσουμε να κυνηγάμε την τέλεια εικόνα του εαυτού μας, να δείχνουμε φόρα παρτίδα όλες τις προσωπικές μας στιγμές, να εκθέτουμε διαρκώς τα παιδιά μας και να κυνηγάμε τα likes νομίζοντας ότι αυτό είναι μια αναγνώριση, μια επιβράβευση, μια επιτυχία.




Αν σκεφτούμε πόσες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και πόσες ακόμα βασανίζονται γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν όλο αυτό το διαδικτυακό θέατρο του παραλόγου. Γιατί δεν τους έμαθε κανείς ότι είναι όμορφοι, ξεχωριστοί, ότι είναι αρκετοί. Και να μη συγκρίνουν τις ζωές τους με των άλλων. Δεν τους έμαθε κανείς πως να προστατεύονται. Πώς να εστιάζουν σε όσα τους γεμίζουν εκείνους, σε όσα τους ταιριάζουν. Δεν τους έμαθε κανείς ότι δεν έχουμε όλοι τα ίδια ταλέντα, τις ίδιες δυνατότητες. Και ότι αυτό είναι οκ. Ακόμα είμαστε ελλειπείς στη στελέχωση ειδικών στα σχολεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες με κυριότερο σκοπό την πρόληψη και την συμβουλευτική υποστήριξη. Κι έτσι όλα διαιωνίζονται.

Οι ξεχωριστοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο ξεχωριστοί είναι. Γιατί η εποχή τους δείχνει συνέχεια πως δεν είναι αρκετοί. Πρέπει να ακολουθούν την μάζα. Γιατί αλλιώς θα κάνουν την διαφορά και αυτό είναι... επικίνδυνο! Πώς να βγεις ξαφνικά από την φούσκα που επιμελώς δημιουργήθηκε; Πώς να χαλάσεις το ωραιότατο συννεφάκι που με τόσο κόπο έφτιαξαν; Άσε που κάνει θόρυβο!

Γύρνα στο πετυχημένο σου tik tok, στην τελειότητα του instagram προφίλ σου, στην επανάσταση του facebook και twitter λογαριασμού σου.. δεν τρέχει τίποτα!

Οι ξεχωριστοί άνθρωποι θα βρούν τρόπο να μη νιώθουν παρείσακτοι, ούτε διαφορετικοί. Θα βρούν τρόπο να απαλλαγούν από τίτλους, ταμπέλες και φίλτρα. Γιατί ακόμα υπάρχει μια μικρή ελπίδα, την έχω δει, την έχω νιώσει.







  • Share:

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το "γιατί" αφήνουν την κοινωνία να χάνεται στον κυκεώνα των social media.
    Σίγουρα τα social media, αν τα χρησιμοποιείς σωστά, είναι και διασκεδαστικά και χρήσιμα και εποικοδομητικά. Τι χρειάζεται λοιπόν; Δουλειά με τον εαυτό μας, αντίληψη και αξίες.
    Πολύ ωραίο θέμα Κατερίνα μου. Στέλνω φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα μου, αγαπημένη μου φίλη, ακολουθώντας τις αγωνίες σου να πω ότι στην εποχή μας, κυριαρχεί το "φαίνεσθαι". Σε αντίθεση με το "Είναι". Το δεύτερο έχει μια σειρά σοβαρές προϋποθέσεις παιδείας και αξιών.
    Το κοινωνικό καθεστώς, το στάτους, προάγει το εύκολο, το πρόχειρο, το επιφανειακό. Θέλει π πληθυσμός του να έχει με ένα όμορφο "καθρεφτάκι" να ασχολείται. Να τού δίνει εκτόνωση και ψεύτικη αίσθηση οντότητας αλλά απ' την άλλη θα φροντίσει επιμελώς να το ελέγχει. Γιατί αν διαφύγει της προσοχής τότε θα αποτελέσει εργαλείο σκέψης και αμφισβήτησης.
    Αντιλαμβάνεσαι κορίτσι μου.
    Την καλησπέρα μου με φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ξεχωριστοί άνθρωποι όντως θα βρουν τον τρόπο. Νομίζω ότι το κλείσιμο του κειμένου σου τα λέει όλα.

    Σίγουρα υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι και μέσα στα σοσιαλ και στην εποχή των σοσιαλ. Ίσως είναι πιο περίπλοκο το κομμάτι του να ξεφύγεις από την καθημερινότητα της ψηφιακής ζωής, αλλά όταν βρεις έναν άνθρωπο που θα είναι διαφορετικός, τότε γίνονται όλα πιο απλά!

    ΥΓ. Ωραίο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι ξεχωριστοί άνθρωποι που θα κάνουν τη διαφορά. Εξαιρετικό κείμενο Κατερίνα και πολύ ελπιδοφόρος ο επίλογός σου. Το συνυπογράφω κι εγώ.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή