Πορτογαλία, you had me at bom dia!

By Katerina V - Οκτωβρίου 19, 2023

 

Ήρθε η ώρα μετά από πολύ καιρό να σας πάρω μαζί μου σε μια μεγάλη βόλτα, αυτή τη φορά στον Ατλαντικό! Η μαγική Πορτογαλία είχε μείνει στο μυαλό μου ως ένας από τους πρώτους προορισμούς που ήθελα να ταξιδέψω μετά από χρόνια αποχής από το εξωτερικό. Ένα χρόνο πριν βρισκόμουν σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις της ζωής μου σε όλα τα επίπεδα και ένα χρόνο μετά βρέθηκα σε ένα υπέροχο μέρος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να χαρώ την προετοιμασία και την προσμονή με όσα συνέβαιναν στην χώρα μας (και συνεχίζουν να συμβαίνουν τόσο εδώ όσο και παγκοσμίως). Να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τους στόχους και τα όνειρά μας. Όσον αφορά τα ταξίδια ισχύει αυτό που λένε πως είναι το μόνο που ξοδεύεις μα επιστρέφεις πιο πλούσιος...



Η υπέροχη Λισαβόνα ήταν το σημείο αναφοράς και διαμονής! Μία πόλη που ένιωθα τόσο οικεία σαν να ήμουν μέρος της. Ένα ανεξήγητο συναίσθημα λες και έχω ζήσει ξανά εκεί. Δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή ότι είμαι σε μια ξένη χώρα. Η μποέμικη αύρα της, ο φιλόξενος και ευγενικός κόσμος, το κλίμα της, οι γραφικές γειτονιές της σίγουρα έπαιξαν ρόλο και με κέρδισαν από τα πρώτα λεπτά. Η "πριγκίπισσα του ωκεανού" όπως την αποκαλούν, με έναν ποταμό που μοιάζει με θάλασσα, είναι άκρως ερωτεύσιμη!



Κι επειδή συνηθίζεται να εξιδανικεύουμε τις χώρες που επισκεπτόμαστε καθώς δεν τις ζούμε καθημερινά, θα αναφερθώ και στα... ελαττώματά της! Μερικά από όσα εντόπισα: το traffic μέσα στην πόλη, ταξί βρίσκεις μόνο σε πιάτσες σε κεντρικά σημεία ή μέσω εφαρμογής,  το εμφιαλωμένο νερό ακριβό και γλυφό. Δεν βρίσκεις εύκολα καφετέριες, μόνο wine bars. Δεν υπάρχουν περίπτερα ή μίνι-μάρκετ για να πάρεις κάτι στα γρήγορα, τα έχουν όλα συγκεντρωτικά σε εμπορικά κέντρα. Το φαγητό στα εστιατόρια, ακόμα και στα πιο απλά είναι ακριβό. Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια μπορείς να περπατήσεις μόνο με αθλητικά παπούτσια. Αντιμετωπίζουν και εκείνοι τις ίδιες δυσκολίες διαβίωσης με εμάς, ο κατώτατος μισθός παρόμοιος με τον δικό μας και υψηλά τα ενοίκια. 


Μου έκανε εντύπωση πως έχουν διαφυλάξει στο έπακρο την πολιτιστική τους κληρονομιά. Όλες οι γειτονιές της Λισαβόνας έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Οι σταθμοί του μετρό βρίσκονται σε πολλά σημεία του κέντρου, εύκολα προσβάσιμοι, σχεδόν δεν καταλαβαίνεις την υπάρξη τους. Η εξυπηρέτηση παντού σε όλες τις πόλεις υποδειγματική, αυθεντικά ευγενικοί και δεν εκμεταλλεύονται τους τουρίστες. Σέβονται τους πεζούς και σταματάνε αμέσως στις διαβάσεις... Ήταν εντυπωσιακό αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, για εμάς ωστόσο είναι κάτι πρωτόγνωρο.


I'm in a good place right now. 
Not emotionally, I'm just in Lisbon.



Προτεινόμενη μουσική υπόκρουση 



Ο Πύργος Μπελέμ, είναι ένα μνημείο σύμβολο της εποχής των μεγάλων ανακαλύψεων που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, με επιρροές από το Μαρόκο.



Το μνημείο των Ανακαλύψεων, προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, έχει ύψος 52 μέτρα και απεικονίζει 33 πέτρινα αγάλματα Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων.




Η απίστευτη αρχιτεκτονική στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1501 και ολοκληρώθηκε έναν αιώνα μετά!



Η πιο ιστορική γειτονιά της Λισαβόνας, η Αλφάμα. 

Ανάμεσα από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και τον ποταμό Τάγο. 












Στο μαγικό Obidos, μια μικρή μεσαιωνική πόλη που σε κάνει να χάνεσαι στο χρόνο.

 



Τα Pastéis de nata δημιουργήθηκαν πριν από τον 18ο αιώνα από Καθολικούς μοναχούς στη Μονή Ιερωνυμιτών.  H αυθεντική συνταγή του παστέλ de nata φυλάσσεται σε ένα μυστικό δωμάτιο. 







Στην παραμυθένια Σίντρα με τα γνωστά παλάτια της και την ρομαντική αρχιτεκτονική.






Στην Ναζαρέ, χαζεύεις με τον ατελείωτο Ατλαντικό ωκεανό. Σε άλλη χρονική περίοδο θα θαυμάζαμε τα 25 μέτρα κύματα αλλά τον Σεπτέβρη δεν είχαμε την τύχη να τα δούμε.  Στην τελευταία φωτογραφία βλέπουμε ένα μέρος της παράδοσης των Ναζαρέ, με τις 7 φούστες! Οι γυναίκες περιμένοντας τους άντρες τους να επιστρέψουν από ταξίδι που πήγαιναν για ψάρεμα, φορούσαν κάθε μέρα και από μία φούστα.





Στο Κασκάις απολαμβάνεις μια ήρεμη βόλτα σαν να είσαι σε ελληνικό νησί. 



Στο Cabo da Roca τα λόγια είναι περιττά και οι φωτογραφίες αδικούν το δέος του τοπίου. Βρεθήκαμε στο δυτικότερο άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. "Εκεί που σταματάει η γη και ξεκινά η θάλασσα" όπως είχε γράψει ο Πορτογάλος ποιητής Luis de Camoes.  

*το σημείο αυτό λένε πως ευθυγραμμίζεται με το άγαλμα της Ελευθερίας στην Αμερική * 



I like to dream about Portugal
and it's less easy when you are there...




You had me at bom dia


Μη σταματάς να ονειρεύεσαι και να διεκδικείς στιγμές χαράς... Το αξίζεις! 



  • Share:

You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Μέσα από τις αναρτήσεις σου, Κατερίνα μου, λάτρεψα μια πόλη, την οποία ήδη αγαπούσα. Μια πόλη, που μοιάζει με παιχνίδι από τα παλιά καθώς διατηρεί το γραφικό και φιλικό της στοιχείο, κάτι που εμείς εδώ καταστρέψαμε. Σίγουρα έχει θέματα, ποια πόλη δεν έχει αλλά τουλάχιστον δείχνει το φιλικό της προφίλ.
    Ξέρεις τι με εντυπωσιάζει; Το χρώμα του Ωκεανού! Αυτή του η απεραντοσύνη, δίνει ένα σκούρο βαρύ χρώμα σε αντίθεση με το φωτεινό του δικού μας πελάγους.
    Να είσαι καλά πάντα, καλή μας φίλη και σε ευχαριστούμε για όσα όμορφα μάς έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο όμορφο αυτό που έγραψες, σαν παιχνίδι από τα παλιά! Η Λισαβόνα ειδικά έχει μια μελαγχολική γοητεία που μου ταιριάζει απίστευτα.. Έχω σκοπό να ξαναπάω σε λίγα χρόνια.. Το χρώμα ίσως και να ήταν λόγω του καιρού, πέτυχα βροχές τις δύο τελευταίες μέρες! Βέβαια ο Ατλαντικός έχει άγρια ομορφιά, δεν θυμίζει καθόλου Ελλάδα.

      Να είσαι καλά Γιάννη μου... Σκέφτηκα πως χρειαζόμαστε μερικές όμορφες εικόνες.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο φωτογραφικό οδοιπορικό σε μία χώρα που δεν έχω πάει, αλλά σίγουρα θα ήθελα μια μέρα να το κάνω. Τελικά, πρέπει να είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη, που διαλύσαμε την ιστορικότητα της πρωτεύουσάς μας και όχι μόνο.
    Σε ευχαριστώ, Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αυτό, είμαστε πρωτοπόροι στο να διαλύουμε ό,τι πολύτιμο κληρονομήσαμε!!

      Εγώ σε ευχαριστώ για την παρουσία σου να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  3. Πόσο πολύ απόλαυσα αυτή σου την ανάρτηση, Κατερίνα μου! Η Λισαβόνα είναι μία πόλη που λατρεύω, και που όταν πήγα και εγώ δεν ήθελα να φύγω. Βέβαια, πήγα και πριν από πολλά χρόνια, το 2009, οπότε όλο και κάτι μπορεί να έχει αλλάξει από τότε, έστω λίγο. Αυτό, πάντως, που δε φαίνεται από την ανάρτησή σου να έχει αλλάξει είναι τα όμορφα κτίρια, η ευγένεια των ανθρώπων και η χαλαρή ατμόσφαιρα (αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι οι Πορτογάλοι είναι πολύ υπομονετικοί και δε βιάζονται, φαντάσου, είχα πάρει το τραμ, περνούσε από ένα στενό δρομάκι της Αλφάμα, σε κάποιο σημείο βρήκαμε ένα σταματημένο αυτοκίνητο και κανείς δεν δυσανασχέτησε, ούτε κορνάρησε, περίμεναν υπομονετικά να έρθει ο οδηγός να πάρει το αυτοκίνητό του και να φύγει, και αυτός ήρθε χωρίς να τρέχει, πήρε το αυτοκίνητό του και ξεκίνησε, πού να γινόταν αυτό εδώ, οι κόρνες και τα βρισίδια θα είχαν ακουστεί μέχρι την Αμερική). Δε θυμάμαι τότε το φαγητό να ήταν ιδιαίτερα ακριβό, θυμάμαι ότι ήταν πολύ νόστιμο και ότι οι μερίδες τους ήταν χορταστικότατες. Είχα πάει και στη Σίντρα, και είχα επισκεφτεί δύο παλάτια, αλλά ξέρω ότι έχει πολύ περισσότερα, αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες σου σίγουρα δεν το είδα, φαίνεται φανταστικό. Και, φυσικά, όπως και εσύ, θέλω σίγουρα να ξαναπάω κάποια στιγμή, οπότε η ανάρτησή σου λειτούργησε λίγο ως υποκατάστατο, χι, χι!
    Απόλαυσα πολύ και τις φωτογραφίες σου από το Obidos, το Cascais, τη Nazaré και το Cabo da Roca. Εύχομαι να μπορέσεις να κάνεις και άλλα τέτοια ταξίδια, που να σε γεμίσουν με τόση θετική ενέργεια και διάθεση!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που την απόλαυσες!!
      Οπότε είμαστε ομοιοπαθούντες, ερωτευμένες με τη Λισαβόνα! Πήγα με γκρουπ οπότε γυρίσαμε πάρα πολλά σε λίγες μέρες. Για τι φαγητό ισχύει πολύ χορταστικές μερίδες αλλά 15€ το μίνιμουμ;; Και όχι σε κάτι εξεζητημένο..
      Έχω άπειρες φωτογραφίες από ένα παλάτι στη Σίντρα και από άλλα μέρη αλλά δεν ήθελα να βομβαρδίσω.
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Μακάρι να κάνουμε συχνότερα όσα μας γεμίζουν... Καλό σαββατοκύριακο φιλιά 🌻

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη ανάρτηση Κατερινάκι μου!
    Σε ευχαριστούμε για την όμορφη βόλτα που μας πήρες.
    Ένιωθα την αγάπη σου γι αυτόν τον προορισμό και μέσα από τις σκέψεις, αλλά και τις φωτογραφίες σου.
    Νομίζω πως στους καιρούς που ζούμε, οι νέες εμπειρίες είναι ένας φωτεινός αντιπερισπασμός που χρειαζόμαστε.
    Θα σου ευχηθώ λοιπόν, με το καλό και στα επόμενα μέρη που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να τα αγαπήσεις.
    Στέλνω φιλί γλυκό.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ειρωνία είναι πως έτσι θα έπρεπε να ζούμε.. Και αντί αυτού.. αχ μεγάλη συζήτηση!
      Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου 🌷 και σε εσένα ό,τι καλύτερο να κάνεις όσα αγαπάς!

      Διαγραφή
  5. Α τι ωραία! Δεν έχω πάει Πορτογαλία και με ταξίδεψες σήμερα. Λατρεύω τα ταξιδια έτσι ήταν σαν να ήμουν εκεί. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα και ναι αξίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Εύχομαι να κάνεις κι άλλα ταξίδια και να ξαναπάς στην Πορτογαλία....Όμορφες φωτογραφίες και οι περιγραφές ολοζώντανες
    Πολλά φιλιά Κατερίνα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιους από εμάς τα ταξίδια απαιτούν θυσίες για να τα πραγματοποιήσουμε, για άλλους είναι πιο εύκολα.. Το θέμα είναι να μη το βάζεις κάτω και να αγωνίζεσαι για κάτι καλύτερο. Σε ευχαριστώ πολύ Άννα μου, φιλιά και καλό σαββατοκύριακο 🌻

      Διαγραφή
  6. Πόσο το χάρηκα το ταξίδι σου. Και πόσο χάρηκα που το χάρηκες κι εσύ, παρά τις όποιες δυσκολίες.
    Ξέρεις, είναι σημαντικό κάποιες φορές να κάνουμε μια παύση, να κοιτάμε τριγύρω και να βλέπουμε όσα έχουμε καταφέρει. Να δίνουμε στα ωραία, την ένταση που τους (μας) χρειάζεται. Τα ταξίδια είναι πολύτιμα. Σου εύχομαι να ταξιδεύεις όσο πιο συχνά γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε υπεύθυνη marketing του blog μου να ήσουν 😍 Παύση φυσικά όπως και το όνομα του blog! Συμφωνώ και ταυτίζομαι με τις σκέψεις σου όπως και τις περισσότερες φορές άλλωστε... Να είσαι καλά Γιώτα μου και να περνάς υπέροχα 🩷🌷

      Διαγραφή
  7. Έκανα μια τέλεια απογευματινή βόλτα μαζί σου! Μόνο οι γεύσεις και οι μυρωδιές μου έλειψαν. Α, και ο Φερνάντο Πεσσόα... :)
    Σ' ευχαριστούμε Κατερίνα. Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το είχα πάρει είδηση το σχόλιο σου.
      Ισχύει Μαρία μου! Επικεντρώθηκα περισσότερο στις εκδρομές, μιας και έμεινα μόνο 4 μέρες Πορτογαλία. Την επόμενη φορά θα εξερευνήσω και θα παρουσιάσω κι άλλα πράγματα. Μου έδωσες κίνητρο άλλο που δε θέλω 😊 Σε φιλώ 🌻

      Διαγραφή