Φωτο-συγγραφική σκυτάλη #2

By Katerina V - Ιανουαρίου 08, 2019


Χρόνος μηδέν - μια αληθινή ιστορία


Κατευθύνομαι στο πρώτο σαλόνι και βλέπω μερικά ζευγάρια μάτια να με κοιτάζουν. Κάποια με καλοσύνη, με αδιαφορία, ορισμένα καχύποπτα και άλλα χαμογελαστά. Σε λίγες μόλις εβδομάδες εκατόν είκοσι ψυχές θα είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Πως αλλάζουν οι συνθήκες από την μία στιγμή στην άλλη; 

Όταν επέλεξα να γίνω Κοινωνική Λειτουργός δεν φανταζόμουν πως θα ζούσα τόσες πολύτιμες εμπειρίες. Τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, πάντα με κοινό παρανομαστή. Έζησα πολλές φουρτούνες, αδικίες, ματαιότητα και απογοήτευση. Ο κρυφός μου αγώνας όμως γέμισε μικρές κρυφές νίκες. 

Η κλισέ φράση "αν αγαπάς το επάγγελμά σου, τότε δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ" έχει μια ισχυρή δόση αλήθειας. Δεν γίνεται όμως να επαναπαυτείς. Αν δεν περνάς συνεχόμενα από δοκιμασίες, έχεις χάσει την ουσία. Έχεις χάσει εσένα, μέσα από ένα απαιτητικό επάγγελμα. Εκεί που μπορεί να σε τρελάνει, σου χαρίζει και ανείπωτες χαρές, σε διαμορφώνει.

Στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που εργάζομαι, ο χρόνος σταματά και ξεκινά κάθε δευτερόλεπτο. Έχεις μία αποστολή για όλους εκείνους που η μνήμη τους έχει εγκαταλείψει. Να τους δημιουργήσεις ένα ασφαλές καταφύγιο που θα μπορούν να χαμογελάνε, να συνυπάρχουν, να ζουν αξιοπρεπώς, να μαθαίνουν νέα πράγματα, να θυμούνται (έστω και για λίγο) τα παλιά. Παράλληλα να στηρίζεις τους συγγενείς τους, που διακατέχονται από ένα σωρό συναισθήματα, τα περισσότερα αρνητικά.

Οι άνθρωποι-είχε πει η Maya Angelou- μπορεί να μη  θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πως τους έκανες να αισθανθούν. 

Κάθε μέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν με θυμούνται και γνωριζόμαστε από την αρχή. Με νιώθουν όμως δικό τους άνθρωπο. Λες και αφουγκράζονται όσα τους έκανες να αισθανθούν. Μου χαϊδεύουν τα χέρια, μου χαμογελάνε, λένε "σ'αγαπώ", μου αλλάζουν ονόματα, μου ζητάνε χάρες, γκρινιάζουν αφόρητα.. Γελάνε, κλαίνε, μοιράζονται τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, τις εμπειρίες τους. Με εμπιστεύονται. Κάθε φορά νομίζουν πως βρισκόμαστε σε διαφορετική τοποθεσία, σε διαφορετικό συμβάν. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή. 
Χρόνος μηδέν.

Τα πάντα εξαρτώνται από την οπτική που θα διαλέξεις. Είναι το τέλος μια αρχή; Ο χρόνος είναι σχετικός. Τι κι αν ο ανθρώπινος νους από μια ηλικία και μετά χάνεται στον χωροχρόνο; Πόσο σημασία έχει τελικά; 



Η απάντηση δική σας!

➳➳➳➳

Ήταν η συμμετοχή μου στο δεύτερο μέρος του αγαπημένου μας δρώμενου
Φωτο-συγγραφική σκυτάλη, μια ιδέα της Μαίρης από την Γήινη Ματιά 
με μια εικόνα που επέλεξε για μενα η Ελένη από τα Μονοπάτια της φαντασίας της!

Με έναν τρόπο μαγικό, η επιλογή της Ελένης κούμπωσε ιδανικά
με καταστάσεις που βιώνω, με προβληματισμούς και σκέψεις!

Αναμένουμε τώρα το τρίτο μέρος της σκυτάλης!

  • Share:

You Might Also Like

14 σχόλια

  1. Κατερίνα μου ο επίλογος της δεύτερης Σκυτάλης που έβαλες με την συμμετοχή σου άκρως ζεστός και ανθρώπινος, και με προβληματισμό όπως η εικόνα που επέλεξες για την έναρξη! Χαίρομαι αφάνταστα που κλείνουμε τόσο ζεστά και όμορφα με τόσο συναισθήματα πλούσια που μοιράστηκες μαζί μας! Σ' ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου! Και περιμένω με αγωνία να μαζευτούμε πάλι στην επόμενη! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερινα, μας συγκίνησες καλή μου φίλη !
    και για μια ακόμα φορά αποδεικνύεις τα δυνατά σου αντανακλαστικά στα κοινωνικά θέματα. Σε αυτά, που με τόσο μεράκι και αληθινή αγάπη προσφέρεις γύρω σου.
    Μια αληθινή λοιπόν ιστορία βγαλμένη μέσα από μια δύσκολη και επώδυνη πραγματικότητα. Την κάνεις λογοτέχνημα. Την ντύνεις με καλολογικά στοιχεία, σηκώνεις ερωτήματα, δημιουργείς σκέψεις. Βάζεις θέματα, προκαλείς ταραχή και συναισθηματική φόρτιση.
    Έτσι, με το αφήγημά σου εδώ, την ιστορία σου, έρχεσαι και κλείνεις τον 2ο κύκλο ενός Δρώμενου που πραγματικά μας κρατά τόσο κοντά, τόσο εκφραστικούς, τόσο λυρικούς, τόσο συναισθηματικά φορτισμένους.
    Κλείνεις εσύ όμορφα και αυτόν τον μεγάλο κύκλο. Ένα μεγάλο μπράβο απ την καρδιά μου για την ιστορία σου Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατερίνα μου χαίρομαι που η φωτογραφία μου σου έδωσε την ευκαιρία να μας μιλήσεις για την δουλειά σου που είναι αξιόλογη και για αυτούς τους συνανθρώπους μας που ο χρόνος σταματά και αρχίζει το κάθε δευτερόλεπτο από την αρχή. Σίγουρα είναι επώδυνο για τους ίδιους γιατί δεν θυμούνται το περιβάλλον τους και νιώθουν ανασφάλεια και για τους οικείους τους που στενοχωρούνται που πρέπει να συστήνονται κάθε φορά από την αρχή και για πολλά άλλα πιο σοβαρά προβλήματα.
    Ωραίο τέλος λοιπόν στην φωτο-συγγραφική σκυτάλη.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα μου σπουδαία η δουλειά σου. Μέσα από αυτήν την καταθεση ψυχής αντιλαμβάνομαι για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο και όμως αληθινό λειτούργημα είναι αυτό που κάνεις.
    Ωραία ερμήνευσες τη φωτογραφία. Και τα ερωτήματά σου καίρια. Ναι η αγάπη είναι το πιο όμορφο που μας συμβαίνει. Και εσύ όταν στολίζεις την εργασία σου με αγάπη τότε ανυψώνεσαι πραγματικά.
    Θαυμάσια έκλεισες το αγαπημένο μας δρώμενο. Με ευαισθησία και προβληματισμό όπως σε διακρίνει πάντα. Όπως με τον ίδιο προβληματισμό που το ξεκίνησες με τη φωτογραφία σου.
    Μπράβο
    Πάμε για το επόμενο
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατερίνα με τη συμμετοχή σου, με προβλημάτισες, με συγκίνησες, με ανατρίχιασες λίγο (γιατί δε ξέρουμε τι φυλάει το μέλλον κι ίσως κι εμείς κάποτε να ξεχάσουμε!) και με έκανες να χαρώ και για τις μικρές κρυφές σου νίκες.
    Μου άρεσε πολύ, που η έμπνευση σου, επήλθε από αυτό που κάνεις. Αυτό σημαίνει πώς το αγαπάς τόσο πολύ, που το σκέφτεσαι ουσιαστικά!
    Σου εύχομαι καλή δύναμη για τις προκλήσεις του επαγγέλματος σου και πολλά χαμόγελα, γιατί αν κάτι έχω καταλάβει για σένα, είναι πως όταν βοηθάς, αυτό σε γεμίζει! Κι αυτό είναι ευλογία.
    Να 'σαι πάντα καλά Κατερίνα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερινα μου νομιζω πως ο ανθρωπος ειναι το πιο ομορφο παραδοξο και στην συγκεκριμενη περιπτωση εσυ εισαι που τους τα προκαλεις ολα αυτα, η προσωπικοτητα σου, η ενεργεια, το χαμογελο, αυτο που εκπεμπεις, σου βγαζουν αγαπη γιατι παιρουν αγαπη.
    Κανεις λειτουργημα αυτο που πρεπει να κανεις και το κατανοουν!
    Μπραβο σου και παντα να σου φερονται γλυκα και θερμα οπως σου αξιζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκπληκτικά έκλεισες τη σκυτάλη, Κατερινάκι γλυκό και ευαίσθητο. Κι όσο ευαίσθητη είσαι, άλλο τόσο είσαι και δυνατή, γιατί αυτό το επάγγελμα χρειάζεται δύναμη. Έχεις δίκιο, τα πάντα είναι θέμα οπτικής και διάθεσης.
    Σου εύχομαι μια πανέμορφη καινούρια χρονιά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατερίνα μου γλυκιά... Σε νιώθω απόλυτα!
    Υπέροχο, ζεστό κείμενο. Συγκινητικότατο!
    Σε απόλαυσα!
    Να έχεις μια χρονιά γεμάτη χαρές κι εμπειρίες!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα μου, καλώς σε βρίσκω!Ακολουθώντας την φωτογραφική σκυτάλη, πέρασα από τη Σμαραγδένια, από την Ελένη και τώρα έρχομαι από εδώ!Ίσως και για πρώτη φορά!
    Χαίρομαι που ήρθα!
    Σου εύχομαι καλή χρονιά και πάνω στο θέμα σου, ένα θα σου γράψω!Ένα μικρό κείμενο που είχα δει σε άγγελμα ημέρας πριν χρόνια:
    Αν είναι να διαλέξεις ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη, διάλεξε την αγάπη!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο πιο ωραίος επίλογος Κατερίνα μου .
    Σίγουρα όταν κάνεις κάτι που αγαπάς κερδίζεις διπλά.
    Συγκινήθηκα πολύ .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη! Με συγκίνησες πολύ Κατερίνα μου,
    γιατί νοιώθω κι εγώ πολλή αγάπη και τρυφερότητα
    για τους ανθρώπους τής τρίτης ηλικίας.. Βασικότερο
    όλων, ότι εσύ έχεις επιλέξει να ασκείς λειτούργημα,
    προσφέροντας την ψυχή σου γι' αυτούς τους ανθρώπους..
    Καλημερούδια και φιλιά, καλή Κυριακή και καλή χρονιά! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ τοοοόσο πολύ για τα ζεστά υπέροχα σας σχόλια!!
    Θα με συγχωρήσετε που δεν προλαβαίνω να απαντώ πάντα στον
    καθένα ξεχωριστά, δεν είναι από αδιαφορία! (δεν προλαβαίνωωω)

    Να είστε όλοι καλά, δίπλα σε όσους αγαπάτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαζί τους κάνετε κι εσείς καθημερινά restart (στις αντοχές, στα αποθέματα κλπ). Είναι απ' τα επαγγέλματα που θέλουν πάνω απ' όλα ανθρωπιά, υπομονή και γλύκα, αλλιώς δεν την παλεύεις και κάνεις και τη ζωή (ακόμη) δυσκολότερη στους άλλους. Διαμορφώνεις και διαμορφώνεσαι, συνεχώς. Το επάγγελμά σας, όταν γίνεται σωστά, είναι μάθημα προσφοράς κι αλτρουισμού! Δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα η σκυτάλη μας. Thumbs up, υπέροχη μουσικοσυμπεθέρα μου! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατερίνα μου πόσο υπέροχα όσα έγραψες! Και πόσο συγκινητικά!
    Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος επίλογος στη σκυτάλη!
    Να είσαι πάντα καλά να προσφέρεις!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή