Περί αδιακρισίας ο λόγος...!

By Katerina V - Σεπτεμβρίου 13, 2019

(Picture: Dave Anderson/Metro.co.uk)




Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε γίνει δέκτες ή και "θύματα" αδιακρισίας. Σήμερα θα ήθελα να θίξω ένα ζήτημα που τα περισσότερα ζευγάρια στην Ελλάδα (και πιστέψτε με όχι μόνο στα χωριά) έχουν έρθει αντιμέτωποι. Και φυσικά ο λόγος για την μεγαλύτερη αδιακρισία του "εσύ πότε θα κάνεις παιδάκι;". Το οποίο κυκλοφορεί πάντα συνοδευόμενο από τα: "άντε τι περιμένετε!", "μην καθυστερείτε άλλο", "παίρνετε προφυλάξεις;", "τώρα που είσαι ακόμα νέα", "τώρα που μπορούν οι γονείς σου να σας βοηθάνε", "ε το λέω γιατί είσαι σε ηλικία για παιδί".

Να έχεις ένα υποστηρικτικό και διακριτικό οικογενειακό περιβάλλον και να βομβαρδίζεσαι από τέτοιου είδους αδιακρισίες στον εργασιακό σου χώρο, σε συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον (μη σου τύχει).




❝ Μην τρέφεις αυταπάτες ότι η φιλία σου δίνει το δικαίωμα να γίνεσαι δυσάρεστος σ’ αυτούς που είναι κοντά σου. Όσο πιο στενή είναι η σχέση σου με κάποιον, τόσο πιο απαραίτητο είναι να είσαι διακριτικός και ευγενικός.



Αν έχεις περάσει τα 30, αν κάνεις πολιτικό γάμο τον χειμώνα, αν είσαι παντρεμένος πάνω από ένα χρόνο, αν αντιμετωπίζεις θέματα υγείας που σου προκαλούν ζαλάδες ή πρήξιμο, αν πάρεις λίγα κιλά παραπάνω... τότε συγχαρητήρια, την πάτησες και επίσημα!

Και φυσικά μην πέσεις ποτέ στην παγίδα να... απολογηθείς κιόλας! Δεν αφορά κανέναν γιατί δεν έχεις κάνει παιδί και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά δεν θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Η απουσία ενσυναίσθησης δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο. Όμως αντί να νιώθουμε άβολα που δεχόμαστε αδιάκριτες συμπεριφορές, έτσι για αλλαγή γιατί να μην τους φέρουμε εμείς σε δύσκολη θέση; 

Δεν θα γράψω πιασάρικα tips για το πως να απαντάς, θεωρώ ότι αυτό είναι στην κρίση του καθενός και (όχι να το παινευτώ) οι αναγνώστες μου έχουν μυαλό και επίπεδο!




❝ Είναι το τακτ που είναι χρυσός, όχι η σιωπή.



Μήπως την επόμενη φορά μασήσουν κάτι πριν μιλήσουν, μήπως φιλτράρουν την σκέψη και κουτσομπολίστικη διάθεσή τους. Γιατί ένα ζευγάρι μπορεί να έχει ήδη χάσει ένα παιδί και δεν είναι υποχρεωμένοι να το μοιραστούν, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, ίσως να έχει οικονομικές δυσκολίες, ενδέχεται επίσης να μην επιθυμεί να κάνει παιδί. Θέτουμε τα όριά μας και δεν αφήνουμε να μας επηρεάζουν, να μας προκαλούν θυμό, πίεση, άγχος, ταραχή ή θλίψη.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, τις αδιάκριτες ερωτήσεις κι ας επιλέξουμε να τις αντικαταστήσουμε με ευγενικές και ανθρώπινες συζητήσεις αληθινού ενδιαφέροντος! 


Be sure to taste your words before you spit them out. 


 


  • Share:

You Might Also Like

17 σχόλια

  1. Καλημέρα!
    Γελάω!!!!!!!!!!! Γιατί είναι όπως τα λες αλλά ο κόσμος δεν ιδρώνει για διακριτικότητα.
    Τα έχω περάσει κι εγώ και μάλιστα να σου πω να γελάσεις γιατί για γέλια είναι και έτσι πρέπει να το παίρνεις. Η κόρη μου παντρεύτηκε μικρή και δεν ήθελαν παιδιά. Τελικά μετά από καιρό το μετάνοιωσαν και έμεινε έγκυος . Με ρωτούσαν πάντα αν θα κάνει παιδί κλπ. Έλεγα ότι δεν θέλει και δικαίωμά της είναι. Τελικά όταν έμεινε έγκυος ξέρεις τι με ρώτησαν; Με εξωσωματική; χαααα λέω όχι γιατί; Μα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί μετά τόσο καιρό. χααχα γελούσα μπροστά τους και είπα μάλιστα ''ευτυχώς που η κόρη μου απασχόλησε το μυαλό σας για να μην έχετε αλλού στραμένη την προσοχή και αγχώνεστε'' χαχαχαχα ακόμη γελάω!
    Φιλάκια και ηρέμησε. Ο κόσμος τρέφεται από κουτσομπολιά και εικασίες για τους ''διπλανούς''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα μου! Ήρεμη είμαι, δεν είναι κάτι πρόσφατο (το ζούμε χρόνια τώρα) οπότε δεν γράφω εν βρασμώ. :)
      χαχαχα ωραία απάντηση!!


      Διαγραφή
  2. Αποφασίσαμε να κάνουμε με τον άντρα μου παιδί μετα απο 10 χρόνια που είμαστε μαζί. Το τι ακούγαμε κατά καιρούς, δε λέγεται! Ποτέ βέβαια δε δίναμε σημασία, γιατί δε μας ένοιαζε. Ψάχνουν να βρουν προβλήματα στους άλλους για να αποφύγουν τα δικά τους. Αυτό μου προκαλεί λύπηση και τους συγχωρώ αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορώ να φανταστώ, γιατί κι εμείς 10 χρόνια που είμαστε μαζί (εκ των οποίων τα 7 αρραβωνιασμένοι) έχουμε ακούσει τα άπειρα! Έχεις απόλυτο δίκιο, από εκεί πηγάζει αλλά δεν είναι ωραίο να λέμε συνέχεια δεν πειράζει. Δεν είναι θέμα συγχώρεσης, είναι και θέμα ορίων! :)

      Διαγραφή
  3. Ωχ ωχ να και τα δύσκολα θέματα που πονάνε. Να και ένα είδος παρενόχλησης που πραγματικά είναι σαν μαχαίρι στην καρδιά.
    Θα σου πω ένα περιστατικό Κατερίνα.
    Πριν πολλά χρόνια μια "καθώς πρέπει" γειτόνισσα, ξέρεις από αυτές που το δουλεύουν το ...μαχαίρι πέρα από την αδιακρισία. Και το δουλεύουν με το γάντι.
    Από μικρός είχα θέμα με τα δόντια.Κάποια στιγμή λοιπόν η έρμη η ...θετή μου μητέρα είπε στην γειτόνισσα "Δεν έχει ο Γιάννης καλή πάστα δοντιών".
    Η ....καλόκαρδη γειτόνισσα απάντησε με το ύφος που περιέγραψες στις ερωτήσεις που δέχεσαι "Μα πως να έχει αφού δεν βύζαξε το γάλα της μάνας του"!
    Κάνε τους συνειρμούς σου και νιώσε πως η θετή μου μάνα έψαχνε μέρος να κρυφτεί απ τον πόνο.

    Τι να κάνουμε. Δυστυχώς έχουμε τους ξερόλες, τους ωμούς κυνικούς, τους αθεράπευτα αφελείς, τους επιπόλαιους, τους δολοφόνους κακόψυχους που έχουν την "καλή" κουβέντα στο στόμα.
    Προσπέρασέ τους καλή μου φίλη.
    Με κάθε μου καλή σκέψη, όμορφα να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σαν την γειτόνισσα της μητέρας σου, που δεν μπορούν να αισθανθούν και να κατανοήσουν ότι οι μητέρες της καρδιάς είναι αξιοθαύμαστες!



      Διαγραφή
  4. α χα α χα α χα join the club. Εγώ τους λέω δε θέλω να κάνω παιδί και το κόβουν ή τους λέω δε μπορώ είμαι στείρα χαχαχα! βρε άντ από κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ το έχω κάνει το join μου προ πολλού, απλώς τώρα που παράγινε το "κακό" μου ήρθε να το θίξω! :)

      Είσαι θεούλα εσύ τι να λέμε!

      Διαγραφή
  5. Ποτέ δεν ρωτάω γιατί δεν ξέρω τι κουβαλάει ο άλλος.
    Ότι καλύτερο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαρία μου!!

      Σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος15/9/19

    Δύσκολο θέμα, όπως λέει και ο Γιάννης, και πολύ σημαντικό. Οφείλουμε να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει λόγος να απολογούμαστε στους άλλους για τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας.
    Κάπου διάβασα, στα Αγγλικά, κάτι σχετικό και χαριτωμένο: "Σας παρακαλώ να μην διαταράσσετε την ηρεμία μου αν είστε σε πόλεμο με τον εαυτό σας".
    Καλό φθινόπωρο, Τζοάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα καλησπέρα!!

      Ακριβώς αυτό. Πολύ σχετικό και ορθώς τοποθετημένο!
      Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για το εύστοχο σχόλιό σου επίσης καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
  7. Κατερίνα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Ένα τόσο σοβαρό και άκρως προσωπικό θέμα και όμως, οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν ως δημόσια υπόθεση. Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το αποφύγεις, πρέπει απλά όλοι μας να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο πριν μιλάμε...
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλκηστη Little Hope Flags είναι μόνο μία! :) και να μη μου γράψεις το όνομά σου θα σε καταλάβω ;) Έτσι ακριβώς, δημόσια υπόθεση! Λίγες μέρες μετά την δημοσίευση του άρθρου μια συνάδελφος με ρώτησε " παιδάκι πότε θα κάνετε;" χαχαχα πλέον δεν λέω αυτό που σκέφτομαι "θα σε ενημερώσουμε για την εξέλιξη, μην ανησυχείς!"

      Το παίρνω πιο πολύ στην πλάκα αλλά θυμώνω όταν ρωτάνε ζευγάρια που έχουν χάσει παιδί.

      Διαγραφή
  8. Αυτά τα έχουμε πει και κατά ιδίαν. Το σημαντικό είναι να τους ετοιμάζεις εκπλήξεις! Χαχαχα!
    Πέρα από πλάκα μιλάμε για αρρώστια...

    ΥΓ. Μα σα δε ντρέπονται οι κουσκουσιαρηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα μου, δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν έχουν παιδεία και το δείχνουν. Δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας και τις επιλογές του (ή τις καταστάσεις που βιώνει). Θέλουμε όλα να τα βλέπουμε από τη δική μας σκοπιά, με τι δική μας λογική.
    Πιστεύω ότι αν στο τέλος της ημέρας, ασχολούνταν ο καθένας με τη ζωή του, θα ήμασταν αν όχι πιο ευτυχισμένοι, σίγουρα πιο ήρεμοι! χαχα
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όρεξη που την έχουν!!! Αυτό λέω κάθε φορά και αναρωτιέμαι...
    Όσο και να αδιαφορείς, είναι εκνευριστικοί αυτοί οι άνθρωποι. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν: τσεκαρισμένο! (Χι,χι!)
    Καλημέρες, Κατερινάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή