5 ταινίες που ξεχώρισα

By Katerina V - Μαρτίου 02, 2024

 



Το 2023, δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά μας έφερε υπέροχες ταινίες πάνω που έλεγα ότι έχω χρόνια να ξεχωρίσω κάποια. Κι αφού η συγκέντρωσή μου προς το παρόν με έχει εγκαταλείψει στην ανάγνωση βιβλίων, δεν άφησα σε ησυχία τον κινηματογράφο. Και σαν οργανωτικό σπασικλάκι τις καταγράφω, γιατί πέρα από τη συγκέντρωση κάνει και η μνήμη μου την επανάστασή της!  




Θα ξεκινήσω με μια ιδιαίτερη και δυνατή ταινία η οποία τους έκανε όλους να βγαίνουν κλαίγοντας από τις αίθουσες... Και όχι μη το φοβάστε αυτό!



All of us strangers (2023)


"Από αυτό το μεταφυσικό εύρημα ξεκινά η ταινία για να αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε αν μας δινόταν μία ακόμη ευκαιρία να κλείσουμε επώδυνα ανοιχτούς λογαριασμούς μας με το παρελθόν και με τα φαντάσματα του μυαλού μας. Με θαυμάσιους πρωταγωνιστές τον Άντριου Σκοτ και τον Πολ Μέσκαλ, ο σκηνοθέτης του «Weekend» και του «45 Χρόνια», δυο σπουδαίων δημιουργιών του σύγχρονου βρετανικού σινεμά, υπογράφει εδώ το αριστούργημά του:

μια ταινία φτιαγμένη με τέτοιο μαγικό τρόπο ώστε κάθε θεατής είναι γραπτό αλλιώς να ανταποκριθεί συναισθηματικά απέναντί της. Ένα όμως είναι το σίγουρο: όταν λάβει τέλος η θεσπέσια μελαγχολική ιστορία του Άνταμ, δεν θα έχει μείνει κανείς ασυγκίνητος στην αίθουσα. Και για μερικούς, αυτό που σίγουρα αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, μπορεί να γίνει και μια από τις καλύτερες ταινίες της ζωής τους."

πηγή:  https://www.aiff.gr/.../agnostoi_metaksy_mas_all_of_us.../




Animal (2023)


"Το θέμα δεν είναι αν το «Animal» είναι η πρώτη ελληνική ταινία που κερδίζει, έπειτα από 30 χρόνια, τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά ότι αφενός πρόκειται για μία άρτια παραγωγή, με εμπνευσμένη σκηνοθεσία, δυνατό σενάριο, βαθιά σκέψη, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, χωρίς καλλιτεχνικούς συμβιβασμούς ή «συνταγές επιτυχίας» και αφετέρου διαθέτοντας μία πρωταγωνίστρια που κατακλύζει την οθόνη με την εκφραστική της δεινότητα. Και ταυτόχρονα, ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μία ελπιδοφόρα αρχή για την ελληνική κινηματογραφία, που πασχίζει να βρει το δρόμο της τις τελευταίες δεκαετίες.

Ταινία δυναμίτης, που μεν δεν ωραιοποιεί ούτε δραματοποιεί καταστάσεις και τα όσα υφίστανται όλα αυτά τα παιδιά, αλλά αναδεικνύει με ρεαλισμό και με έναν εκλεπτυσμένο νατουραλισμό τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από τις επιλογές μίας αρρωστημένης ανάπτυξης, κάτω από τον καυτό ήλιο, δίπλα απ’ τις ξανθές αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά και έξω από τα κάδρα με τις ανέμελες πόζες των τουριστών που γεμίζουν το καλοκαίρι τα κοινωνικά δίκτυα. Και μαζί αναδεικνύει την εσωτερική πάλη της ηρωίδας, που εργαλειοποιεί το σώμα της μέχρι εξαντλήσεως και δέχεται τις ταπεινώσεις για ένα μεροκάματο."


Πηγή: https://cityportal.gr/animal-2023-kritiki-tis-tainias/




The teacher's lounge (2023)


"Η ταινία αυτή θα μιλήσει στην ψυχούλα όποιου έχει ζήσει αυτή την εμπειρία αλλά ταυτόχρονα, θα μιλήσει για κάτι μεγαλύτερο από την μικροκοινωνία της τάξης. Είναι συγκλονιστικό πώς αυτή η ταινία καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα μια ταινία για το σχολείο αλλά και μια ταινία που θα μπορούσε να μην έχει καμία σχέση με σχολείο. Η ταινία σε βάζει στη θέση της δασκάλας που προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, χωρίς αυτό να είναι αρκετό, αλλά σε βάζει να δεις και τη μεγαλύτερη εικόνα. Πώς οι ανατρεπόμενες ισορροπίες μιας σχολικής τάξης, είναι μια μικρογραφία των ανατρεπόμενων ισορροπιών μιας ολόκληρης κοινωνίας."


Πηγή: Αντώνης Βαβαγιάννης

https://cinobo.com/journal/articles/sto-grafeio-kathigiton-antonis-vavagiannis-kourafelkythra






Poor Things (2023)


Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το Poor Things, για το οποίο έχει γίνει υπερβολικός ντόρος. Την τέχνη δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάπως έτσι θεωρώ έγινε και με την συγκεκριμένη ταινία. Κατά την προσωπική ταπεινή μου γνώμη το όσκαρ ανήκει δικαιωματικά στην Έμα Στόουν. Μιας και έχουν γίνει άπειρα αφιερώματα, αναφορές μέχρι και αναλύσεις από ψυχολόγους, δεν θα παραθέσω κάτι σε αυτό το post. 



Τελευταίο και λατρεμένο.. Ένα έργο που με γύρισε πίσω στις παλιές καλές εποχές που οι ταινίες σου άφηναν μια ξεχωριστή αίσθηση. 





The holdovers (2023)



"Η συγκίνηση είναι αβίαστη, τα συναισθήματα ρέουν, η επιτήδευση δεν χάνει ποτέ την πυξίδα της αφήγησης, το πνεύμα των Χριστουγέννων επαληθεύεται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο και όλα τα κλισέ που νομίζεις ότι θα πέσουν στο κενό, βρίσκουν τη θέση τους σε μια μικρή ταινία που μεγαλώνει όσο διαρκεί, αλλά και όταν τελειώνει. Και μετά από καιρό συνεχίζει να θυμίζει μια όμορφη ανάμνηση, μια γλυκιά αίσθηση, ένα ωραίο, οικείο (εδώ με την καλύτερη έννοια που μπορεί να έχει ο όρος) σινεμά που υπενθυμίζει τη σημασία της επιστροφής στα βασικά. Και για το σινεμά, αλλά και για τη ζωή."


Πηγή: https://flix.gr/cinema/the-holdovers-review.html


• • •


Ο κινηματογράφος είναι όπως ο έρωτας:

 

όταν είναι καλός είναι κάτι υπέροχο, και όταν δεν είναι καλός, είναι, πάλι, κάτι ωραίο.

 

~George Cukor, 1899-1983, Αμερικανός σκηνοθέτης




  • Share:

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Κατερίνα μου, μού αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος, που προσέγγισες και παρουσίασες τις ταινίες αυτές. Τρόπος άψογος, συναισθηματικός και μαζί ουσιαστικός για το υποψήφιο κοινό τους. Φυσικά κρατώ τις προτάσεις σου, καλή μου φίλη.
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάλεξα αποσπάσματα από κριτικές που δε θα μπορούσα με τίποτα να τα γράψω τόσο εξαιρετικά και που φυσικά εκφράζουν τις σκέψεις μου για τις ταινίες αυτές!
      Νομίζω ορισμένες από αυτές θα σε συγκινήσουν... Καλό σαββατοκύριακο Γιάννη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  2. Έχω δει τις δύο από τις πέντε, τις υπόλοιπες όχι, αλλά η παρουσίαση σου ήταν τόσο άψογη, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να τις παρακολουθήσω. Τις έχω ήδη σημειώσει!
    Την Καλημέρα μου, Κατερίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη! Ελπίζω να σου αρέσουν και οι υπόλοιπες. Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή